Vloerverwarming infrezen en aanleggen is al lange tijd een grote verbetering in het wooncomfort ten opzichte van bijvoorbeeld radiatoren. Door de gelijkmatige stralingswarmte vanuit de vloer is vloerverwarming zeer prettig en aangenaam. Verder ontstaat er geen luchtcirculatie wat vaak een vervelende koude trek als gevolg heeft. En wanneer er geen trek of luchtcirculatie plaatsvindt, worden er ook geen stofdelen in beweging gebracht. Het is ook altijd de moeite waard om te kijken of een zogenaamd laag temperatuursysteem (LT-systeem) mogelijk is. Bij LT-systemen is de aan- en afvoertemperatuur veel lager dan de gangbare 90°C en 70°C waardoor energie bespaard wordt.
De vloerverwarming bestaat uit kunststof leidingen waar verwarmd water doorheen stroomt. Voor een goede afstemming van de watercirculatie dienen de slangen aangesloten te worden op een regel- of verdeelunit. Deze verdeelunit is eigenlijk de koppeling tussen het centrale verwarmingsysteem en de vloerverwarming. De pomp van de verdeelunit zorgt ervoor dat er circulatie van het water plaatsvindt. Een en ander kan verder ingesteld worden met de thermostaatkraan waarmee bepaald wordt wat de temperatuur van het aangevoerde water en retourwater is. Op die manier is eenvoudig in te stellen hoe je de vloerverwarming op temperatuur houdt.
Bij het infrezen van vloerverwarming kan er enerzijds gekozen worden om dit in de beginfase te verwerken in de zandcement dekvloer. Wanneer het in een bestaande vloer aangebracht wordt dan kan dit door middel van frezen. Dat is een groot voordeel want dan hoeft er niets gesloopt worden. De leidingen kunnen ook met veel precisie in de vloer aangebracht worden zodat een gelijkmatige verdeling van de warmte plaatsvindt. De sleuven voor de vloerverwarming krijgen een diepte van 17 mm. De gangbare hart op hart afstand van de leidingen is 10 tot 15 cm, afhankelijk van het type vloerverwarming waarvoor gekozen wordt. De leidingen worden aangebracht in een zogenaamde slakkenhuispatroon. Met dit patroon liggen de aan- en afvoerslangen naast elkaar en daardoor wordt de warmte op de best mogelijke manier verdeeld. De dikte van de slangen is 14 mm en de bovenkant van de leidingen ligt dus net onder het vloeroppervlak. Doordat de leidingen zo dicht onder het vloeroppervlak liggen warmt de vloer zich ook snel op.
In de meeste woningen en kantoorgebouwen liggen zandcement dekvloeren of anhydrietvloeren. Deze relatief zachte vloeren worden zonder problemen gefreesd met een speciale zelfrijdende freesmachine. (zie foto) Van te voren wordt bepaald welke h.o.h. afstand de leidingen moeten hebben en hoeveel groepen er in de ruimte opgenomen moeten worden. Op de machine kun je eenvoudig de diepte en snelheid instellen en daardoor is een woning van ongeveer 100 m2 in no time gefreesd. Ook het frezen van bijzondere en met name harde vloeren en ondergronden is tegenwoordig ook uitvoerbaar. Dezelfde zelf rijdende freesmachine kan ook hier ingezet worden. Waar het frezen in een harde ondergrond zoals beton of tegels vroeger nog niet mogelijk was is dit vandaag de dag geen probleem meer.