Draingoten En Lijngoten

Draingoten en lijngoten in uw bedrijf? Als je in een ruimte of op een terrein water wil afvoeren, dan dient er een afschot aanwezig te zijn. Omdat het water dan naar één zijde afgevoerd wordt ontstaat er een overschot aan water.

DIVERSE MATERIALEN

Beschikbaar in RVS, polypropyleen of polyesterbeton

EFFICIENT

Weinig graafwerk en aansluitwerk

VLOT EN EFFECTIEF

Neemt water van beide kanten op en voert het zeer snel af.

ZWAAR BELASTBAAR

Geschikt voor zware belasting.

Water afvoeren

Draingoten of lijngoten zorgen ervoor dat het (reinigings) water in productieruimten of hemelwater op pleinen en tuinen wordt opgevangen en afgevoerd naar het riool.

Maar is het nou een lijnafwatering, een draingoot, een afvoergoot of een lijngoot. In principe wordt met deze vier termen allemaal het zelfde bedoeld. Het toepassen van draingoten is een efficiënte manier om het water af te voeren omdat een grote capaciteit behaald kan worden met relatief weinig graafwerk en aansluitwerk. De afwatering gaat ook een stuk vlotter dan bij puntafwatering omdat de roosters van een groter formaat zijn.

83%

Tevredenheid

79%

Duurzaamheid

87%

Service & Garantie

Bron: Klanttevredenheidsonderzoek

wasstraatvloeren

Toepassingen draingoten en lijngoten

Draingoten worden op diverse soorten terreinen toegepast zoals;

 • Bedrijfsvloeren
 • Pleinen
 • Tuinen
 • Productieruimten in fabrieken
 • Industrieterreinen
 • Autogarages
 • Op- en afritten
 • Doorgangen en passages

Alle bovenstaande ruimten dienen vlot en effectief afgewaterd te worden. Het voordeel van een lijngoot en lijnafwatering is dat die het water van allebei de kanten opneemt en zeer snel afvoert. De complete afvoer van hemelwater of agressief afvalwater neemt de lijnafwatering op zich om het vervolgens weg te laten vloeien naar de achterliggende riolering uitgerust met of zonder zandvanger.

lijngoot2

RVS, polypropyleen en polyesterbeton

Gaat het om agressief afvalwater met bijvoorbeeld reinigingsmiddelen, zuren of logen dan is een ander materiaal vereist dan wanneer enkel hemelwater afgevoerd wordt. Ook wanneer de lijngoot wordt toegepast in de voedingsmiddelen industrie dan mag die absoluut niet gaan roesten. Zo zijn er diverse materialen op de markt waaruit de lijngoten samengesteld kunnen zijn.

Dit zijn onder andere RVS, polypropyleen of polyesterbeton. Voor de roosters wordt vaak RVS, polypropyleen of gietijzer gebruikt. Ieder materiaal heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. Hieronder een overzicht van de materialen met enkele voor- en nadelen;

RVS:

 • Voordelen; het roest niet, is sterk, zeer goed bestand tegen schadelijke stoffen en makkelijk op maat te maken
 • Nadelen; het is vrij duur

Polypropyleen: (een hard soort kunststof)

 • Voordelen; het roest niet, is sterk, volledig recyclebaar, zeer goed bestand tegen schadelijke stoffen en goedkoper dan RVS
 • Nadelen; het is nog steeds een relatief duur materiaal

Polyesterbeton:

 • Voordelen; het roest niet, is sterk en goedkoper dan RVS en polypropyleen
 • Nadelen; het kan sneller breken waardoor meer kans op lekkages en is niet zo goed bestand tegen schadelijke stoffen dan RVS of polypropyleen

Naast de afvoer van het type (afval)water is het ook belangrijk om rekening te houden met het type verkeersbelasting waar de draingoot tegen bestand moet zijn. Gaat het om loopverkeer, auto- of vrachtverkeer of heftruckverkeer? Een draingoot of lijnafwatering bij iemand in de tuin krijgt niet zo’n zware belasting te verduren dan in een fabriek waar dagelijks met heftrucks gereden wordt.

In ruimten met zware belasting dient de goot goed ingebed te worden en moet er als het ware een fundering van gewapend beton onder liggen. Ook de dikte van roosters moet aangepast worden op het type belasting.

lijngoot1